Uzroci prekomerne težine kod današnje populacije su nedvosmisleni – naše telo je opremljeno metabolizmom koji se teško nosi sa mešavinom modernog načina života i ishrane. Ako se nezdravom načinu života doda prekomerni unos hrane i ograničeno ili nikakvo kretanje, rezultat je prekomerna težina koja je uzrok bolesti kardiovaskularnog sistema i endokrinih bolesti kao što je dijabetes. Jedan od saveta je obavezno kretanje uz regulisanje unosa hranjivih materija u skladu sa preporukama stručnjaka. U knjizi ‘Mršavite u snu’ jednog od autora dr. med. D. Pape, to uključuje metodu insulinske odvojene ishrane.

U knjizi autori najpre objašnjavaju funkciju insulina u metabolizmu hrane, dele znanje o važnim nutrijentima te prelaze na osnove nutritivnih potreba koje zavise od našeg bioritma. Budući da ugljeni hidrati (skrob i šećer) brzo opskrbljuju telo energijom, trebamo ih konzumirati tokom doručka i ručka. U večernjim satima preporučuje se unos puno povrća, salata i belančevina, uz izbegavanje hleba ili testenina, kao hrane koja sadrži ugljene hidrate. Idealno vreme za večeru je između 17 i 19 sati. U insulinskoj odvojenoj ishrani nije presudno samo ono što jedete nego i kada jedete. Vaš nivo insulina može biti nizak samo ako između pojedenih obroka prođe 5 sati bez ijednog zalogaja.

Dok spavate, metabolizam će se usporiti, a nakon sat i po spavanja, hormon rasta će se osloboditi kako bi se izvukla energija iz masnih naslaga. Naravno, čak i najstrožije poštovanje tih smernica nije samoodrživo, osim ako se uporedo praktikuje i redovno vežbanje i uvedu promene u načinu života (izbjegavanje stresa, alkohola i cigareta). Samo tako može između obroka opet pasti nivo šećera u krvi i zaustaviti se proizvodnja „hormona debljanja“, insulina. Ako jednom malo ‘zgrešite’, ne morate očajavati. Sve se može popraviti. Sutradan može mala promena podnevnog obroka nadoknaditi štetu. Kod jela se radi o vremenu.

U svakodnevnom životu važan je svaki korak. Bez obzira na to penjete li se uz stepenice, vozite li se biciklom umesto automobilom ili posle ručka praktikujete brzu šetnju, sve to je savršen početak zdravog načina života. Autori su se pobrinuli, zajedno sa našim stručnjacima, kreirati nekoliko slasnih recepata sa kombinacijom Originalnog Proteinskog večernjeg hleba, jedinstvenog hleba koji se uklapa u gotovo sve stilove dijeta i ima neverovatno nizak sadržaj ugljenih hidrata ali i nizak glikemijski indeks.